1 cibuľa
1 hrnček ovsených vločiek
2 PL pohánkových vločiek
2 PL lahôdkové droždie (najlepšie so sladom)
1 ČL balsamicovej redukcie
2 vajcia
majoránka
medvedí cesnak
soľ
olej
1 strúčik cesnaku
strúhanka (na obaľovanie fašírok)
100 g – šošovice
bobkový list
čierne korenie
mletá sladká paprika
soľ
ocot
1 ČL – ryžovej múky alebo tapiokového škrobu
zemiaky
Postup:
Nakrájanú cibuľu opečieme na oleji a pridáme do nej 1 čajovú lyžičku balsamikovej redukcie a necháme ešte chvíľu cibuľu opekať. Ovsené a pohánkové vločky zalejeme horúcou vodou a necháme cca 10 min. postáť. Potom z nich zlejeme zvyšnú vodu a pridáme k cibuli a ešte chvíľu zmes spolu opečiem. Potom ju dochutíme lahôdkovým droždím, cesnakom, majoránkou, medvedím cesnakom a soľou. Zmes necháme vychladnúť (nemusí byť studená, len aby nebolo horúca) a pridáme do nej vajcia.
* Ak chceme mať vegánsku variantu, vajcia môžeme vynechať. Nemusíme ich ničím nahrádzať. Chuť a konzistencia je dobrá aj bez nich.
Zo zmesi vytvarujeme fašírky (cca 10 kusov), v prípade ak by bolo zmes málo hustá, pridáme ovsené vločky, ktoré potom obaľujeme iba v strúhanke, ktoré potom vypražíme na oleji.
Na prívarok uvaríme šošovicu, ktorú ochutíme bobkovým listom, čiernym korením, soľou. Keď je šošovica už takmer uvarená, zahustíme ju 1 čajovou lyžičkou ryžovej múky alebo tapiokovým škrobom, ktoré sme sa rozmiešali v 3 dcl vody a ochutili štipkou mletej sladkej papriky. Varíme ešte cca 5 min., kým prívarok nezhustne. Dochutíme octom.
Zemiakovú kašu spravíme klasicky, avšak nepridáme maslo a ani mlieko, ktoré nahradíme časťou vody z uvarených zemiakov.